Spännande saker på gång i Egypten

Det händer spännande saker i Egypten. Den här guiden är döpt efter Kairo som är Egyptens nuvarande huvudstad. Men det står klart att den inte kommer att vara det så länge till. Det är nämligen så att Egypten bygger en helt ny huvudstad från grunden. Denna byggnation är redan påbörjad och det ska bli väldigt spännande att se slutresultatet.

Den nya huvudstaden kommer att bli gigantisk men något som är väldigt spännande är att den inte har fått något namn ännu. Det spekuleras i att huvudstaden kommer att namnges efter landet och helt sonika få heta Egypt, men det spekuleras också kring massor av andra namn som kanske är mer fantasirika.

Det har föreslagits att staden ska få namnet Salah efter den framgångsrike fotbollsspelaren Mohamed Salah som till vardags skjuter in mål för Liverpool i den engelska ligan men detta tycks något långsökt. Visst är Mohamed Salah den tveklöst bäste spelaren Egypten fått fram genom tiderna och fotboll är nästan som en religion för de fanatiska egyptierna, men att namnge huvudstaden efter en fotbollsspelare känns aningen överdrivet. Inte ens egyptierna kan väl vara så pass passionerade när det gäller fotboll.

Ett namn som har föreslagits och som många svenskar kanske vurmar lite extra för är Nile City. I Sverige påminner namnet förstås om den populära tv-serien som visades på 90-talet där Robert Gustafsson, Johan Rheborg och Henrik Schyffert med flera skämtade, men här syftar namnet förstås inte till att hylla ett svenskt tv-program utan det som åsyftas är floden Nilen.

Ett annat namn som föreslagits och kanske ligger närmare till hands är Ra, som också var namnet på solguden i de gamla faraonernas Egypten. Dock har kritik mot detta namn redan framförts eftersom det anses vara för kort. Det blir svårt att skapa förkortningar för exempelvis flygplatsen då eftersom en flygplatskod måste vara tre bokstäver lång.

Leave a Comment